Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Зърнопроизводителите готвят протести срещу „безконтролния внос на слънчоглед от Украйна“

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започва протестни действия срещу безконтролния внос на слънчоглед и други селскостопански продукти от Украйна, веднага щом очакваното служебно правителство встъпи в длъжност. Председателят на НАЗ Костадин Костадинов обяви пред журналисти решението на Управителния съвет на браншовата организация, който заседава на земеделския форум „Дни на полето“ в землището на добричкото село Поручик Гешаново.

„Ще затворим със селскостопанска техника пътища, по които минава основно вносът от Украйна – граничните контролно-пропускателни пунктове в Кардам, Силистра, Дунав мост, протести ще има и във вътрешността на страната“, каза Костадинов. По думите му правителството в оставка е глухо за проблемите в земеделския бранш, всички вече мислят за избори, затова исканията ще бъдат поставени в декларация до очаквания служебен кабинет.

„Настояваме държавата да спазва законите и правилата, свързани с митническия и фитосанитарен контрол“, каза председателят на НАЗ. Костадинов заяви, че от 16 юни до сега в България са внесени 280 хиляди тона украински слънчоглед, който директно е постъпил в преработвателни предприятия, откъдето произведеният продукт се представя като български, без да се мисли за здравето на потребителите.

От безконтролния внос ще пострадат и малките, и средните земеделски производители, защото нямат складове за съхранение на реколтата и търговците ще изкупят слънчогледовото семе на ниски цени. А ни очаква нова стопанска година, есенна сеитба с пет пъти по-скъпи торове и високи наемни цени на започващите търгове за държавни ниви, добави председателят на НАЗ

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *