Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Маргаритов: Внесен е законопроект за забрана на продажбата на „райски газ“ на непълнолетни

Внесен е законопроект за изменение на Закона за закрила на детето, според който ще се забранява продажбата на диазотен оксид или „райски газ“ на лица под 18 години. Това заяви в „Денят започва“ зам.-министърът на икономиката и бивш председател на КЗП Димитър Маргаритов.

„Установихме, че това е въпрос на живот и смърт. Употребата на „райски“ газ е придобила епидемични размери, особено сред по-младите и подрастващите“, подчерта Маргаритов.

Доклади у нас и в чужбина са категорични – употребата на това вещество в големи количества води до трайни увреждания на здравето, понякога и риск за живота, риск за нарушаване на репродуктивните способности, нарушения на функциите в мозъка и други

„КЗП от днес извършва масирани проверки по всички възможни канали, включително и в онлайн пространството – като отряд за бързо реагиране. Първата стъпка е спиране на употребата от младежи и деца. Където бъде установено предлагането на такова вещество, ще бъдат издавани заповеди за временно спиране на продажбата“, каза още зам.-министърът.

Заповедите ще се издават по време на проверката. Първо инспекторите ще вземат проба от артикула, за да се провери в лаборатория да се установи дали конкретното вещество е опасно за здравето. Втората стъпка е задължаването на търговците да представят оценка на риска.

„Да докажат, че това, което предлагат на своите клиенти съответства на изискванията за безопасност на продуктите“, уточни Димитър Маргаритов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *