Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Свят

Папа Франциск намекна, че може да се наложи да се оттегли

Папа Франциск, главата на католическата църква, намекна, че може да се наложи да се оттегли, съобщава Би Би Си. Като причина той посочва, че това ще стане ако физическото му здраве не му позволява да върши работата си така както трябва.

Папата направи тези коментари в края на пътуването си до Канада. Той уточни, че за момента продължава да изпълнява длъжностите си и ще бъде напътстван от Бог кога да се оттегли, ако въобще го стори. „Не е катастрофа да се смени папата. Не е табу. Вратата на пенсионирането е отворена – това е нормална опция. Все още не съм почукал на тази врата, все още не съм мислил по темата, но това не означава, че няма да го направя“, каза папата пред журналисти в папския самолет на връщане от Канада.

Франциск многократно беше видян в инвалидна количка по време на последното си пътуване. В последните месеци той има сериозни проблеми с едното коляно, което се отрази на неговата подвижност. „Това пътуване беше много интензивно. Не мисля, че мога да продължа да пътувам със същия ритъм. Или трябва да започна да се щадя повече, за да мога да служа на Църквата, или трябва да обмисля възможността да се оттегля“, казва Франциск. Предишният папа Бенедикт XVI се пенсионира заради проблеми със здравето през 2013 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *