Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Football Спорт Спортове Футбол

ФИФА промени правилото за засада във футбола

ФИФА и Международният борд на футболните асоциации (IFAB) коригираха Правило 11 – за засадата, за да бъдат намалени до минимум споровете по точката „умишлена игра с топката“.
Тя се появи в регламента преди шест години, когато футболните правила бяха променени в полза на атакуващите играчи, припомня Сега.

Какво е „умишлена игра с топката“
Първоначалното определение беше следното: ако футболист играе преднамерено с топката, която отива към противник, който е бил в засада при подаването, тогава дори и топката да достигне до нападащия, засада не се отсъжда.

Заради многото възникващи на терена спорове сега е добавена повече конкретика, за да се направи разлика между „умишлена игра“ и „отклоняване“ на топката. И за умишлена игра се счита само когато футболистът докосва/играе с топката и:

• може да я подаде на съотборник;
• може да я овладее;
• може да я придвижи напред (с глава или крак) – изчистване.

При това, ако футболистът сгреши при което и да е от описаните действия (неточен пас, неуспешно овладяване и т. н.), това не отменя факта, че е играл „умишлено“. Съответно не трябва да се отсъжда засада на нападащия противников играч. За да преценят по-точно имало ли е умишлена игра, IFAB дава препоръки към съдиите да взимат под внимание дали е налице някой от следните критерии:

• Топката идва от разстояние и играчът има ясна видимост към нея;

• Топката не се движи бързо;

• Посоката на движение на топката не е неочаквано;

• Играчът има достатъчно време да се нагласи за топката – т. е. неговият скок, протягане на крак или овладяване не са били инстинктивни;

• Много по-лесно е да се играе умишлено, когато топката се търкаля по тревата, а не лети във въздуха.
ФИФА и IFAB предполагат, че тези уточнения ще опростят живота на съдиите, които са подложени на голямо напрежение при подобни ситуации.

Някои примери

Арбитрите в момента смятат всеки опит на защитник да отиграе топката като „умишлен“. Така стана при победния гол на Килиан Мбапе за 2:1 във вратата на Испания по време на финала на Лигата на нациите на 10 октомври 2021 г.

В момента на подаването французинът очевидно бе по-близо до вратата от защитника – 100-процентова засада. След това стана следното: испанският защитник Ерик Гарсия се хвърли и докосна топката, но на практика не промени нейната траектория. По съществуващите тогава правила съдията с право счете това за умишлена игра и не отсъди засада:

Испанските футболисти тогава бяха много възмутени. „Всеки, който играе футбол, разбира, че това беше засада. Който е въвел това правило не е играл футбол и не знае какво става на терена“, заяви крилото Микел Оярсабал. А Серхио Бускетс додаде: „Мбапе бе в засада. Съдията обаче ни каза, че Ерик Гарсия е искал да играе с топката и я е докоснал.“

Друг пример: Мачът Белгия – Русия на Еро 2020 (3:0). При първия гол на Ромелу Лукаку нападателят бе в засада при паса, но топката се чукна в краката на руския защитник Андрей Семьонов и попадна удобно у Лукаку, който не сгреши и реализира:

След изменението на Правило 11 такива голове няма да бъдат признавани, а ще бъде отсъждана засада, защото ще се счита, че защитниците не са играли „умишлено“ с топката, така че тя да отиде у противника. Тези и други подобни случаи са посочени и в препоръките на IFAB като примери за „неумишлена игра“ за топката.
Но споровете все пак ще си останат, защото има ситуации, които и след уточненията може да бъдат преценени двояко. Американският ТВ гигант ESPN веднага приведе за пример финала в Шампионската лига „Реал“ – „Ливърпул“ (1:0) през май. Тогава бе отменен гол на Карим Бензема.

По новите правила той би бил зачетен, защото действията на защитниците на мърсисайдци трябва да се считат за „преднамерена игра с топката“. Но експертът на ESPN Дейл Джонсън не е съгласен. Според него бранителите на „Ливърпул“ не са контролирали топката, а тя е рикоширала неконтролируемо в краката им, затова засада има.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *