Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Лекар на 82 г. се грижи за над 1000 души в пет села

На 82-години, но въпреки това всеки ден на работа в кабинета си в помощ на пациентите. Това е ежедневието за д-р Йорданка Йорданова, която е единствения личен лекар в родното си село Драгоево. С повече от 50-годишен стаж, тя казва че да работи не е просто призвание, а начин на живот.

Работим сутрин и следобед, за да може да обслужваме пациентите от района, защото вече са събрани пет села. Друга професия не бих предпочела, това е. Ние сме медицински работници от над 50 години и сме винаги сред нашите пациенти, справяме се с тях, разказа тя.

А доволни и благодарни не са един и двама. Сред случите, които д-р Йорданова винаги ще помни е моментът, в който заедно с медицинска сестра Жекова спасили живота на малко бебе, което е имало гърчове.

Наложи се след манипулациите тук сестрата да го придружи до Преслав, по пътя е държала устата му отворена, то се спаси и сега фактически това е едно дете, което е ученик в средно училище в Преслав, добави д-р Йорданова.

Семейството на порасналия пациент сега всяка година подаряват на д-р Йорданова негова снимка. А медицинска сестра Жекова е на 75 години и също казва, че са сформирали добър екип.

През тези 50 години аз много лекари смених тук, идват за по една години, за по две години и си отиват, но д-р Йорданова дали беше директор на Народно здраве, дали беше някъде, тя винаги е обслужвала хората, разказа Димитричка Жекова.

Над 1000 са общо пациентите, за които се грижи д-р Йорданова. Сред тях и Стоян Станчев, който казва че по време на COVID пандемията екипът Йорданова-Жекова го е спасил. 2020 година, ако не беше тази лекарка нямаше да съм тук, заяви той.

Работата на 82-години е важна отговорност, казва д-р Йорданова. Тя съветва младите лекари да не се страхуват да работят на село и казва, че за сега не мисли да прекратява практиката си.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *