Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф. Тодор Кантарджиев: До две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи

Достигаме хребета – най-много случаи за единица време. Мисля че до две седмици ще може да наблюдаваме постепенно намаляване на броя на новите случаи. Разбира се, това до голяма степен зависи и от поведението на хората. Това каза за БНР професор Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столичната община по повод новите Covid мерки в София.

Той оцени като „неприятна тенденция“ масовия отказ на хората да се тестват за коронавирус, откакто НЗОК не поема цената на тези тестове.

„Това е лишило „системата на здравеопазването от възможност да преценява динамиката на новите варианти в отделните области. Случаите, които в момента се регистрират, са на базата на няколкостотин PCR-а само и няколко хиляди антигенни. Може спокойно да кажем, че вероятният брой на новите случаи е доста по-голям“, допълни Тодор Кантарджиев.

„Хората със симптоми рискуват да разпространяват инфекцията. Искам да изясним нещо, което даже много големи специалисти в нашата страна говорят – „заразни настинки“. Още 1931 година трима американски учени с опити в Арктика доказаха, че заболяване „настинка“ няма. Обикновено е вирусна или бактериална инфекция, свързана с изстудяване на тялото. Да стоиш сега, лятно време, на течение и потен се свиват кръвоносните съдове в носа, намаляват се възможността бели кръвни клетки да снабдяват със защита лигавицата на носа и много по-лесно се заразяваш. Настинката винаги е някаква инфекция“, заяви Тодор Кантарджиев.

Според Кантарджиев в София има „някакъв колективен имунитет“, но поради бавната имунизация по света вирусът е мутирал. Той предупреди, че около 10 месеца след ваксина и преболедуване хората карат Covid-19 по-леко: „Недостатъчно си защитен от имунния отговор на прекараната преди година инфекция и недостатъчно си защитен от имунния отговор на ваксини, които са ти правили повече от 10-ина месеца“.

„Това не е чак до бодрячеството, казано от някои бивши служебни министри, че било „грипче“. Не! Още не е грип, защото и смъртността, и тежестта на прекарване е два пъти по-тежка от сезонния грип. Хората, които имат хронични заболявания, високо кръвно, били са преди години на химиотерапия или хронична увреда на белия дроб е хубаво сега да се ваксинират и ноември месец да сложат модифицираната ваксина. Важно е ваксинираните с еднодозовата ваксина да си поставят сега РНК бустер, защото са слабо защитени от новия вариант. Ако си направят бустер, следващите 4-5 месеца ще са защитени от тежко прекарване и дори от проява на заболяването на новия вариант“, коментира Тодор Кантарджиев.

„Маските категорично имат ефект. В момента се притеснявам, че малко се компрометират маските, което говори за две неща – първо, че някой преследва това хората да са недисциплинирани и, второто – че малко хората се поразглезихме. Ако си носиш една маска, която да слагаш, когато има много хора или си в транспорта, мисля, че не е кой знае какво натоварване на психиката. По-хубаво е по-рядко да са хората, когато дишат един въздух“, каза той по повод изключването на заведенията от обхвата на новата заповед“, Тодор Кантарджиев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *