Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Кои са новите дизайнерски дроги, завладели пазара?

Близо 3% от учениците у нас споделят, че са употребявали така наречената „дизайнерска дрога“ поне веднъж, най-често под формата на растителна смес за пушене. Това показват данни на Националната пациентска организация.

Легална дрога – звучи нелогично, но пазарът на наркотиците създадени да заобикалят закона, чрез промяна на химичната им структура, е един от най-големите в световен мащаб.

Дизайнерската дрога е една от големите опасности и рискове, които стоят пред нас и най-вече пред младите. Тенденциите в цял свят, не само в България, са към засилване на употребата на новите психоактивни субстанции, както и на различните синтетични наркотици – като метамфетамини и амфетамини.

„Бурната експанзия на употребата на дизайнерски наркотици започна преди 10-12 години. Последните 4-5 имаше застой благодарение на доста засилените действия на правоприлагащите органи. Последните 2-3 години обаче дизайнерските наркотици започнаха отново своята експанзия и са една от най-масовите наркотици, които се употребяват от тийнейджъри“, обясни Стефан Бакалов, отдел „Борба с наркотрафика“ в „Митница София“.

Експертите разкриват, че причините за употребата на такива вещества са различни. А топлите месеци са особено активен период за този пазар. Основен проблем в борбата с наркоразпространението е, че производителите на тези вещества почти винаги са крачка пред правоприлагащите органи.

„Ние също сме намерили механизъм, чрез който със законодателни мерки да успяваме да забраним новите видове наркотични вещества, които излизат на пазара. Всяко едно наркотично вещество, попадне ли под нашия фокус, се задържа и не стига до пазара“, каза още Бакалов.

Това е важно, защото по думите му последствията за употребяващите дизайнерска дрога могат да бъдат фатални. „Много хора са в заблуда, че от един път или два пъти, няма да им се случи нищо кой знае колко опасно. Това не е така! При употребата на някои дизайнерски наркотици ефектът може да е мълниеносен – да последва гърч или парализа, шоково състояние за организма. Така че това са вещества, които са смъртоносни!“, категоричен е Бакалов.

На това мнение са и медицинските експерти, като анестезиолога д-р Сибила Маринова. „Ефектите на всички тези вещества, в зависимост от групите, върху човешкото тяло са различни и тежки. Да, те дават някакво чувство на еуфория, замайване, щастие, но това нещо впоследствие ги кара все повече да търсят тези вещества и това води до пристрастяване“, обясни д-р Маринова.

Освен моментното състояние, проблемът може да се превърне и в дългосрочен. Затова и експертите са категорични, че е нужна превенция още в зародиш на проблема. „Колкото по-образовани са децата на тема „Вредите от употребата на наркотични вещества“, толкова по-малко ще се употребяват“, смята Стефан Бакалов.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *