Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Преображение Господне

Преображение Господне е един от най-големите летни празници. Той е посветен на тази тайна на Божието домостроителство, която се открива само пред трима от учениците.

Обикновено Господ е говорел пред голямо множество от хора. Мнозина са идвали да го слушат, да му задават различни въпроси и да си отиват след това. Малцина са били тези, които са оставали и са го питали за значението на думите и притчите. Именно на тях, които по-късно ще нарече Апостоли, той разкрива тези значения. В един момент избира трима от тях. Това се случва след паметния разговор при Кесария Филипова, когато учениците му се връщат от проповед, а Той ги пита: „За кого ме мислят човеците?“. Чува различни отговори. Едни му казват за Йоан Кръстител, други – за Илия, трети – за някой друг от пророците. Тогава Той ги запитал: „Тогава вие за кого ме мислите?“. Петър, от името на всички, изповядва думите, които по-късно ще станат основа на църквата: „Ти си Христос, Синът на живия Бог“.

От този ден Симон става Петър, защото Петрос означава „твърд“, „скала“, „канара“, „здрава основа, върху която може да бъде построено всичко“, върху която всъщност църквата е построена. Основа, която ще устои на всичко – на годините, епохите, бурите и промените. Основа, върху която ще бъде открито и Царството Божие. Основа, върху която ще бъде основано и Евангелието, и цялото домостроителство на Спасението.

Христос избира трима от своите ученици, на които да покаже Царството не просто на думи, не просто в смисъла му, а до толкова, доколкото очите им могат да го възприемат и видят. Всеки едни от тях е въплащение на едно човешко качество. На този, който много обича – Апостол Йоан, на този, който греши и се кае – Апостол Петър и на този, който е усърден във всичко, което върши – Яков. Именно те, заедно с Господ, се изкачват на върха на планината.

Пред тях той открива нещо, което никой преди това не е виждал – открива своята божествена слава и светлина. Ако преди това всички са виждали Синът човечески, те вече виждат Синът Божий. Затова в иконата, която църквата поставя в средата на храма по време на празника Преображение Господне, и тримата от учениците изглеждат озадачени и потресени.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *