22.07.2024

Служебното правителство предлага минималната заплата догодина да се повиши на 770 лева

Служебното правителство предлага минималната заплата догодина да се повиши на 770 лева.

„Ще предложим да се приложи един от залегналите принципи, а именно – 50 на сто от средната работна заплата за предходната година. Това в цифрово изражение би изглеждало в границите на 770 лева. Това ще бъде предложението, което ще обсъждаме със социалните партньори“, това заяви на брифинг вицепремиера и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Увеличава се и обхватът на хората с целеви помощи. Предвижда се над 530 00 души с ниски доходи да получават всяка година пакети с храна от държавата.

„Имаме три основни приоритета: използването на всички възможни ресурси, така че да осигурим подкрепа на хората и семействата с ниски доходи в предстоящите месеци. Една от съществените мерки в тази посока е вече одобрената от мен програма за храни и основно социално подпомагане. По програмата предвиждане над 530 000 души с ниски доходи да получат всяка година пакети с храни и хигиенни материали“, добави той.

Предвижда се целогодишно предоставяне на топъл обяд за над 50 000 нуждаещи се.

„Ще се стремим да усвоим изкуството на малките крачки, които имат голямо отражение върху живота на всеки един от нашите граждани. Ориентираме се към ограничаване на негативните ефекти на кризите върху жизненото равнище и пазара на труда в България. Линията на бедност да се обвърже със социалните помощи – да стане 504 лв.“, добави Лазаров.

В допълнение – 196 000 заявления за целева помощ за отопление са подадени от граждани. До този момент са одобрени 108 000 от тях. Сумите ще се изплащат от 15 август. Увеличава се обхвата на лицата, които ще се възползват от тази мярка.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *