Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Изборът на редактора Общество

Петролът поскъпна леко, след шестмесечното ценово дъно

Цените на петрола се повишиха, възстановявайки се от шестмесечния минимум, достигнат при вчерашната търговия, докато по-голям от очаквания спад на американските запаси от петрол и горива напомни на инвеститорите, че търсенето остава стабилно, макар и засенчено от възможна глобална рецесия, съобщи Ройтерс.

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, референтен за Европа, поскъпнаха с 56 цента или 0,6 на сто до 92,90 долара за барел.

Американският лек суров петрол прибави 62 цента или 0,7 на сто до 87,15 долара за барел.

В предишната сесия петролните фючърси спаднаха с 3 на сто, тъй като слабите данни за новопостроените американски жилища предизвикаха опасения за потенциална глобална рецесия.

„Намаляването на запасите от горива в САЩ за втора поредна седмица увери инвеститорите, че търсенето е устойчиво“, което дава стимул на купувачите, каза Кадзухико Саито, главен анализатор във „Фуджитоми секюритис“ (Fujitomi Securities Co Ltd.)

„Все пак се очаква пазарът на петрол да остане под натиск, с доста висока нестабилност, поради опасения за потенциална глобална рецесия“, допълва той.

Запасите от суров петрол и бензин в САЩ намаляха през последната седмица, според пазарни източници, позовавайки се на Американския петролен институт.

По думите им запасите от суров петрол са намалели с около 448 000 барела през седмицата, приключила на 12 август. Запасите от бензин са намалели с около 4,5 милиона барела, докато запасите от дестилати са намалели с около 759 000 барела.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *