Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес Най-четени

Анализатори очакват рязко покачване на лихвените проценти от ЕЦБ

Все повече анализатори прогнозират рязко покачване на лихвените проценти от Европейската централна банка. Според повечето експерти следващата седмица Управителният съвет ще прибегне до ръст от 75 базисни пункта, след като през юли Франкфурт направи първото повишение от 11 години насам.

Трудният избор пред ЕЦБ е ново сериозно покачване на лихвените проценти в опит да овладее инфлацията, но с риск да подкопае минималния икономически растеж. След като през юли Франкфурт повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта, новата стъпка се очаква на заседанието идващия четвъртък. Анализатори от водещи финансови институции като Голдман Сакс и Алианц очакват тя да бъде още по-решителна, а именно със 75 базисни пункта. През август инфлацията в еврозоната достигна нов рекорд от 9,1 на сто.

Мнозина смятат, че повишението на лихвите вече е твърде закъсняло, но от Европейската централна банка дълго време се въздържаха от подобен ход, тъй като той неминуемо води до поскъпване на дълговия ресурс. Силно задлъжнелите държави, каквато е Италия, но не само, могат да се окажат в много трудна ситуация в условия на повишаващи се лихви, коментират експерти. Според тях тепърва предстои да се види ефективността на новосъздадения Инструмент за защита на трансмисионния механизъм, ако изобщо се стигне до задействането му

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *