Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Загинали и ранени при мощно земетресение в Афганистан тази нощ

Най-малко шестима са загинали и девет души са ранени при земетресение, разтърсило тази нощ Източен Афганистан, предаде БГНЕС. Според данните на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център трусът е бил с магнитуд 5,3 по Рихтер.

Има мащабни разрушения на жилищни сгради в граничещата с Пакистан провинция Кунар.

„Трусът разтърси региона около 2:30 ч. местно време, като по предварителни данни шестима души са загинали, а девет са ранени в района на Мазар Дара в окръг Норгал“, съобщи Ехсанала Ехсан, ръководител на отдела за управление на бедствия и хуманитарни въпроси в провинция Кунар.

Трусът е усетен и в Лагман и Нангархар, както и в столицата Кабул.

Афганистан често е засегнат от земетресения – особено в планинската верига Хиндукуш, която се намира близо до пресечната точка на Евразийската и Индийската тектонична плоча.

През последните месеци Афганистан беше засегнат и от внезапни наводнения, които отнеха живота на около 200 души и разрушиха хиляди домове.

Подобни бедствия представляват огромно логистично предизвикателство за афганистанското правителство на талибаните, което се изолира от голяма част от света, въвеждайки твърдо ислямистко управление.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *