Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Бизнес Бизнес

Хампарцумян: Ако искаме да се справим с инфлацията, трябва рязко да ограничим разходите

Европейската централна банка прогнозира 2-2.5% основна лихва догодина по това време. Сега лихвата е 0.75%. Ако проблемът стане системен, и ако се види, че обслужването на ипотечните кредити става непосилно за преобладаващата част от хората, които са ги взели, тогава ще се помисли за удължаване срока на ипотеката. Или някакъв вид реструктуриране, или нещо друго, което би направило обслужването на кредитите поносимо. Разбира се, всичко това не води до икономически растеж. Това са ефектите, които биха могли да настъпят от това как ще върви борбата с инфлацията. Когато едно нещо започне да струва повече, отколкото трябва, ограничаването на потреблението му е също антиинфлационен ефект. Ако искаме да се справим с инфлацията, трябва да ограничим рязко всички не необходими разходи. Ако можем да пестим от енергия, и неща, които рязко са поскъпнали, ние пращаме сигнал на продавачите, че увеличаването на цените не може да бъде безкрайно. Това каза в ефира на предаването „Твоят ден“ по Нова нюз банкерът Левон Хампарцумян.

„Много е вероятно, понеже борбата с инфлацията включва и повишение на лихвите, да се стигне до рецесия. Някои неща ще трябва да се свият .Енергийният проблем си остава. „Газпром“ всъщност е едно оръжие. Това не е нормална търговска компания“, каза той.

„Аз не мисля, че ще видим резки скокове в лихвите, но тенденциите са към повишаване. Това е очакван процес. Дали това ще доведе до рецесия и икономическо забавяне, предстои да видим. При всички случаи ще има определени затруднения. Ще стане по-трудно за някои да си изплащат кредитите“, коментира банкерът.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *