Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Art&Show

Прокламацията за възкачването на крал Чарлз III на трона бе прочетена в Единбург, Кардиф и Белфаст

Прокламацията за възкачването на крал Чарлз Трети на трона бе прочетена днес в Единбург, Кардиф и Белфаст – столиците на останалите части на Обединеното кралство – Шотландия, Уелс и Северна Ирландия. Кортежа с катафалката, в която са тленните останки на Елизабет Втора пое от Балморал в Шотландия към Лондон.

Протоколът повеляваше, след като вчера принц Чарлз стана крал Чарлз Трети по време на древен ритуал в двореца „Сейнт Джеймс“ в Лондон, Англия, на следващия ден прокламацията да бъде прочетена в столиците и на останалите три съставни части на Обединеното кралство. Прокламацията бе последвана от топовни салюти.

От имението Балморал в Шотландия потегли кортежа с ковчега на покойната кралица. Той се състои от 45 автомобила, а самата катафалка се ескортира от 7 черни коли „Бентли“, любимата марка на Елизабет Втора.

По пътя към Единбург, където ковчегът ще бъде изложен за поклонение, кортежът забавя ход на определени места, така че опечалените да могат да кажат сбогом на своя монарх. Много хора се стичат по улиците с букети цветя, които хвърлят по пътя на кортежа.

Ковчегът се придружава от дъщерята на кралицата принцеса Ан и нейния съпруг – вицеадмирал сър Тим Лоурънс. Върху ковчега са поставени венци, направени от любимите цветя на кралицата, сред които бял пирен (ерика) и далии, набрани от градините в Балморал.

Първият министър на Шотландия Никола Стържън заяви при потеглянето на кортежа, че „днес Шотландия отдава последна почит на една изключителна жена, това е тъжен и трогателен момент“.

Огромни множества от хора отново се събират пред Бъкингамсикя дворец, пред двореца Уиндзор, в Единбург и други паметни места, за да положат свежи цветя в знак на почит към покойния монарх. На много места сред цветята могат да бъдат забелязани и кукли на мечето Падингтън.

Полицията прогнозира, че всеки ден до погребението ще се събират поне 2 милиона души по улиците на в Лондон. В двореца Уиндзор в Англия скръбта събра отново внуците на кралицата – принцовете Уилям и  Хари и техните съпруги Кейт и Меган, които са в очакване на ковчега, който трябва да пристигне в Бъкингамския дворец във вторник късно вечерта.

Източник:БНР

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *