20.07.2024

Митева: Смятам, че най-доброто е президентът да посочва министър-председателя

В студиото на „Лице в лице“ по БТВ Ива Митева, каза че президентската република ще допринесе за добрия баланс между властите. „В нашата Конституция разделението на властите е прокламирано, но не е доведено докрай. Ние предлагаме народът да реши каква да е формата. Конкретното решение многократно го

казахме. Това, което смятам, че е най-доброто, е президентът да посочва министър-председателя, той, от своя страна, да определи кабинет, който да мине през вот на доверие в Народното събрание.“, допълни Митева.

Тя уточни, че президентът ще определя на коя партия да бъде даден мандат без значение кой спечели изборите.

Според нея промените към даване на по-големи правомощия на президентската институция ще доведат до по-голям баланс между властите.

„Аз смятам, че ИТН е надежден партньор, на който действията са предвидими. Няма случай, в който да сме обещали нещо и да не сме го изпълнили. Сигурно на някой не му е харесало, но мисля, че това, което направи ИТН е показателно как трябва да се води политика. Хората искат личности. Не смятам, че натискането на бутон трябва да продължи да бъде правилно. ИТН не излъга никого“, подчерта Митева.

„Аз бях от малкото, които до последно се борих да има кабинет с третия мандат, но осъзнах, че е по-добре да идем на избори“.

„Няма как да има вот на недоверие срещу министър-председателя и след това да кажеш, че искаш след това отново да си с него.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *