Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Красота & Здраве Любопитно

Има връзка между музикалния вкус и характера

Дали музикалните предпочитания са форма на личностен тест? Ново проучване, проведено от университета в Кеймбридж, показва, че това може да е така.

Широкомащабно изследване, обхванало 350 000 участници от над 50 държави и шест континента, показва връзка между стиловите предпочитания на човека по отношение на музиката и неговия тип личност. По време на проучването участниците бяха помолени да попълнят личностен въпросник и да изпълнят упражнение, в което да класират популярни песни.

Интригуващо е, че връзката е универсална в световен мащаб, което предполага, че местните културни влияния не са смущаващи фактори.

„Песента на Ед Шийрън „Shivers“ е толкова вероятно да се хареса на екстровертите, живеещи в Обединеното кралство, колкото и на тези, живеещи в Индия“, се казва в проучването, което е публикувано в „Journal of Personality and Social Psychology“.

„Хората с невротични черти в САЩ е толкова вероятно да харесат „Smells like Teen Spirit“ на „Nirvana“, колкото и хората с близка до тях личност, живеещи в Дания или Южна Африка.“

 

Изследователите признават, че музикалните вкусове не са неизменна характеристика и следователно подлежат на промяна с течение на времето. Въпреки това резултатите показват, че музиката има потенциал за трансгранично обединение по начин, който досега не е бил напълно разбран.

„Хората може да са разделени от географски, езикови и културни различия, но ако интроверт в една част на света харесва същата музика като интровертите в други части на света, това предполага, че музиката може да бъде много мощен мост“, казва в изявление Дейвид Грийнбърг, почетен научен сътрудник в Университета в Кеймбридж. „Музиката помага на хората да се разбират помежду си и да намират общ език.“

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *