Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

ЗАКОН И РЕД Последни новини

Скоростните рекорди на бул. „Черни връх“ продължават

След жестоката катастрофа на бул ,,Черни връх“ скоростните рекорди продължават. Камерите на „Пътна полиция“ са хванали шофьор, който е карал със скорост близка до тази, с която катастрофира обвиняемият Георги Семерджиев, съобщи БНТ.

Така се оказва, че дори толкова тежка катастрофа, при която дрогиран шофьор убива две момичета, случайно минаващи на кръстовището, не може да стресне и дисциплинира другите водачи.

Оказва се, че случаят „Семерджиев“ не е стреснал някои от шофьорите. Въпреки засиленият контрол и камерите за скорост в района някои шофьори продължават да карат безрасъдно като навлизат с превишена скорост в кръстовището.

От „Пътна полиция“ и отчитат и друга опасна тенденция. Все по-често зад най-дръзките нарушения стоят млади шофьори без опит. Ето какво показват данните от проверките през последното денощие.

При проверени над 8000 МПС са съставени малко над 2500 фиша и над 700 акта за административни нарушения. Общо 23-ма шофьори са хванати зад волана след употреба на алкохол. 13 са карали над 1.2 промила в кръвта. 17 са хванати зад волана след употреба на наркотични вещества. Петима са отказали да бъдат тествани.

Въпреки смразяващите кадри от жестоката катастрофа на бул. „Черни връх“ , при която загинаха две млади жени, шофьори продължават да карат със скорост два пъти над позволените 50 км в час. Отсечката вече е под 24-часов контрол, а след инцидента е засечен рекорд от 137 километра в час. Шофьрът е карал почти със скоростта на рецидивиста Георги Семерджиев, който според експертизите по делото е връхлетял в кръстовището със 166 километра в час.

„Имаме скорости от 105, 110, 115, 120 км/час. Анализът показва, че през деня нямаме такива високи превишения. Високите превишения са в тъмната част на деня“, обясни старши инспектор Тихомир Неделчев, от „Пътна полиция“, СДВР.

От началото на годината в отсечката на бул. „Черни връх“ са хванати 9330 шофьори , които са карали с превишена скорост. От МВР разказват, че всеки ден камерата се премества на различни участъци от пътя, който предразполага да се кара бързо. Само в рамките на час екипът ни става свидетел на няколко нарушения с около 30 километра в час над допустимото.

Заснетите кадри се прехвърлят автоматично към единния център за обработка на нарушенията. Глобата се налага в рамките на два дни. След това фишът се изпраща по пощата. Другите варианти са да се връчи при проверка на пътя или когато шофьорите трябва да използват административна услуга в КАТ. При скорост над 50 километра в час в населено място глобата е 700 лв. като при всяко превишение с 5 километра отгоре се увеличава с 50 лева, а книжката се отнема за три месеца.

„Контролът, който осъществяваме ние, екипите на „Пътна полиция“ и „Охранителна полиция,“ е доста завишен. Има завишена бройка на установени водачи след употреба на алкохол и наркотични вещества. Това са обикновено млади граждани. Моето мнение е, че всичко е до самосъзнание“, коментира ст. инспектор Неделчев.

От „Пътна полиция“ отчитат, че все по-често дръзките нарушения се правят именно от млади шофьори без стаж зад волана. Според експерти по пътна безопасност една от причините е чувството за безнаказаност заради трудното прилагане на глобите и наказанията, което понякога отнема години. Освен това много от камерите се обозначават в мобилни апликации и фейсбук групи.

Срещу шофьорската солидарност от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи предлагат камерите на „Пътна полиция“ и АПИ да се обединят в една централизирана система. По този начин ще може да се въведе следенето на средна скорост в извън населените места, а броят на камерите ще нарастне близо три пъти.

„Тогава превишаването на скоростта ще се обезсмисли. И да караш бързо ще трябва някъде да забавиш или да спреш, за да не бъдеш санкциониран. Няма да се налага да се купуват нови камери, да се отчуждават парцели и така нататък. Нещо, което отнема години, а ще ползваме ресурс, който имаме и това няма да струва скъпо“, смята Илия Тодоров от Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.

Според експерти има нужда и от спешен ремонт на системата за обучение на новите шофьори, която да наблегне именно на управлението при по-високи скорости.

„Един автомобил, който тежи тон, тон и половина, два със скорост над 50 км в час е машина, която може да убие и да причини огромни поражения и сякаш младите не си дават изцяло сметка за това“, казва още Илия Тодоров.

Според данни на неправителствения сектор преките и косвените загуби от катастрофи излизат годишно над 2 милиарда лева.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *