Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Йорданка Фандъкова: За зимния сезон ще има газ

За зимния сезон ще има газ. Най-важно е да гарантираме отоплението в училищата и детските градини, не очаквам проблем. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

Подписан е договор между „Булгаргаз“ и „Топлофикация“, с който се гарантира наличието на достатъчни количества газ и за 2023 година, заяви тя. Има уверението, че ще има достатъчни количества и за предстоящия отоплителен сезон.

Ново увеличение на цената на топлинната енергия не е решение, смята тя, защото сумите ще станат непосилни за потребителите. „Трябва да се търси начин за компенсации заради високата цена на газа. „Топлофикация“ ще продължава да трупа дългове. При тази огромна разлика и без компенсации няма как да не трупа. Дали ще стане държавна собственост е въпрос на разговори, преговори, сметки. Важно е „Топлофикация“ да остане публична собственост, категорично не може да коментираме въпроса за приватизация“, допълни Йорданка Фандъкова.

Тя подчерта, че е необходимо да се реализира планът за модернизация на топлинното дружество и изграждане на когенерационни мощности, които да произвеждат електричество.

По думите й не се предвижда намаляване на уличното осветление. Икономии на този етап могат да се правят единствено в административните сгради, обясни тя.Високите цени на горивата са причина за връщане на хората в градския транспорт.

Столичният автопарк е почти напълно обновен, отбеляза столичният кмет. Следващата година се очакват 29 нови трамвая, а до края на годината – още 52 електробуса. До края на годината е осигурено движението на столичния транспорт с много сериозна финансова дисциплина от страна на дружествата, заяви Фандъкова.

Много важна е цялостната визия за града. Основните ми усилия в момента, наред със строителството на метрото и градския транспорт, е доразширението на Южната дъга и вътрешните рингове, защото тогава вече осигуряваме алтернативата за движение на автомобилите. Тогава можем да коментираме и разширение на пешеходни зони“, заяви кметът на Столична община.

В понеделник започва цялостната реконструкция на улица „Кукуш“ – подмяна на канализация, водопроводи, ново осветление.

Всяка година се почистват около 100 км речни корита на територията на града, има и система за предупреждение. „Но каквато и превенция да се справи, има ситуации, в които трябва да се спасяват хора“, допълни Фандъкова.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *