Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Кипър започва ваксинацията срещу новите подварианти на Covid-19

В Кипър от днес започва имунизацията с актуализираните ваксини срещу новите подварианти на коронавируса. С решение на правителството възрастовата граница за поставянето им като бустерни – за трета и четвърта доза, бе снижена.

Първи ще могат да се възползват от адаптираните ваксини като четвърта доза хората над 50-годишна възраст. Миналата седмица правителството реши този втори бустер да се предоставя на хора над 30 години, но за по-добра организация и обслужване на желаещите процесът на имунизация започва от по-висока възраст, обясниха от здравното министерство.

Четвърта доза се поставя от днес също така на хора, живеещи и работещи в старчески домове и затворени структури, както и на здравни специалисти, независимо от възрастта.

С приоритет за четвъртата ваксина от днес са и хората над 12-годишна възраст с редица тежки хронични заболявания. Адаптираните препарати ще се прилагат като трета доза за хора над 12 години, реши правителството.

Близо 480 000 души са с поставена трета инжекция, а около 36 000 души – и с четвърта, показват данните на здравното министерство към 19 септември. Досега в Кипър са сложени над 1,8 млн. дози ваксини, като напълно ваксинирани са над 86% от пълнолетното население, съобщава БНР.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *