Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Проф. Тодор Кантарджиев: Коронавирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижда. Това каза проф. Тодор Кантарджиев – съветник по здравните въпроси на Столичната община, в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

Коронавирусът е станал по-малко опасен и смъртоносен. Трябва обаче да се има предвид, че всяка година имаме проблеми с респираторни инфекции през есенно-зимния сезон, посочи той. „Възпитаният и образован човек спазва някои правила – проветряване в публичните места. Който не е сигурен в имунната си система, не е лошо да носи маска. Много е важно да спазваме правилата, защото ще се появят и други инфекции“, добави той.

Адаптираните ваксини срещу КОВИД-19 изграждат имунитет срещу класическия вариант на вируса и срещу Омикрон, обясни още експертът.

„Всеки, който има предишните ваксини, може да си постави тази. Тя е само за бустер реимунизация. Осигурява напрегнат имунитет през следващите месеци“, посочи Кантарджиев и препоръча ваксината за хора със съпътстващи заболявания и с много контакти.

Противогрипните ваксини вече са по аптеките и все още могат да се намерят. От следващата седмица започва ваксинирането на 65-годишните, допълни той.

Проф. Кантарджиев обясни, че може да си поставим адаптирана ваксина срещу коронавирус и след около седмица – две и препарат против грип.

Първите симптоми на грипа и коронавируса, които може да ни ориентират, са болките в гърлото. „Тогава човек може да вземе лимон със сода. Има известна разлика в клиничния ход на двете заболявания. Но първо правило – който е болен, да си стои вкъщи“, апелира професорът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *