22.07.2024

Хърватия ще получи още 9 милиарда евро от ЕС

Европейският комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра и хърватската министърка на регионалното развитие и фондовете на ЕС Наташа Трамишак подписаха на специално заседание на правителството в четвъртък Споразумение за партньорство между Европейската комисия и Република Хърватия, което позволява страната да използва безвъзмездно девет милиарда евро от фондовете на ЕС до 2027 г.

В рамките на споразумението за партньорство с Европейската комисия Хърватия ще получи общо 9 милиарда евро средства за политиката на сближаване за периода от 2021 г. до 2027 г. – за насърчаване на икономическото, социалното и териториалното сближаване на своите региони, както и за зеления и дигиталния преход в икономиката.

От деветте милиарда 2,56 милиарда евро са предназначени за „смекчаване на последствията, предизвикани от климатичните промени“, 2,5 милиарда за „работни места и равенство“, 1,74 милиарда ще бъдат инвестирани в „иновативна и интелигентна икономика“, а 1,34 милиарда евро са за сектор „Транспорт“ .

Премиерът Андрей Пленкович каза пред журналисти, че стойността на споразумението от девет милиарда евро представлява 17 процента от хърватския БВП и че заедно с други източници на финансиране Хърватия разполага с 25 милиарда евро за развитие през следващото десетилетие. Според него балансираното развитие е един от основните компоненти на политиката на хърватското правителство, а от решаващо значение е и всички части на Хърватия да имат еднакви възможности за развитие.

От своя страна министърът на регионалното развитие и фондовете на ЕС Наташа Трамишак каза, че споразумението отваря много възможности за трансформация на обществото и е възможност за укрепване на хърватските региони, особено по-слабо развитите, и обяви инвестиции в районите Лика, Горски Котар, Бановина, Далмация, Славония и Северна Хърватия.

Европейският комисар Елиза Ферейра оцени, че споразумението между ЕС и Хърватия е „много повече от пари“ и представлява това, което Хърватия иска да бъде, положителен момент в живота на страната, път за инвестиции и балансирано развитие, за дигитализация на икономиката и превръщане на Хърватия в „по-зелена“.

Първите покани за участие в конкурси в рамките на многогодишната финансова рамка за периода от 2021-2027 г. се очакват до края на тази година, а кандидатстването ще започне в началото на 2023 г. Средствата от новия пакет могат да се използват до 2030 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *