Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Путин: Европа ще печата пари заради енергийната криза

Руският президент Владимир Путин заяви, че Европа ще бъде принудена да печата пари заради нарастващата енергийна криза. Това каза той по време на изказването си на пленарната сесия на форума „Руска енергийна седмица“, който се откри днес в Москва предаде РИА „Новости“.

„Ясно е как ще се решат проблемите с цените, ако са високи. Минахме през това по отношение на други групи продукти. Просто печатат пари, това е“, каза Владимир Путин.

Според него през последната година паричното предлагане в Европейския съюз е нараснало с около трилион евро, а заради утроената цена на енергийните ресурси „инфлацията чука на вратата“.

Путин подчерта още, че политиката на самия Запад е виновна за поскъпването на енергията.

Русия е готова да доставя енергийни ресурси на Европа, веднага щом европейските страни пожелаят.

„Топката е на страната на Европейския съюз. Ако искат, нека само да си отворят крана и това е“, каза още Владимир Путин.

Той подчерта, че Русия не ограничава никого в нищо, включително че е готова да доставя допълнителни количества през есенно-зимния период.

Той също така обърна внимание, че самите европейски страни изострят ситуацията, като налагат ограничения върху цените на петрола. Путин отбеляза, че Западът не трябва да отказва сътрудничество с Русия.

„Продаваме каквото искат да купят на пазарни цени. Ние сме готови да купуваме от вас, но вие не продавате“, каза руският президент.

„В това ние коренно се различаваме от западните държави, които цинично отказаха да изпълняват вече сключени договори във финансовата и технологичната сфера, в доставката и поддръжката на оборудване“, каза Владимир Путин.

Според него спотовият механизъм за ценообразуване на газа ще донесе на европейските страни над 300 милиарда долара загуби.

Руски експертни оценки показват, че през 2022 г. спотовият механизмът за ценообразуване на газа ще донесе на Европа загуби от над 300 милиарда евро, което е около 2% от БВП на Еврозоната.

Според Путин загубите биха могли да бъдат избегнати, ако Европа беше избрала дългосрочни договори, обвързани с петрола.
„Разликата между спот пазара и цените за дългосрочни договори е три до четири пъти“, подчерта той.

След повредата на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2″, САЩ ще могат да доставят енергийни източници на Европа на по-високи цени от досегашните.

„Облагодетелстваните (б.р. – от щетите на газопроводите „Северен поток“ и „Северен поток 2″) са повече от ясни. Тук не е необходимо да навлизаме в подробности. (…) Съединените щати, сега могат да доставят ресурси на много по-високи цени. Както се казва всичко е ясно кой стои зад това“, каза Путин.

Източник: Труд

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *