Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Политика

Димитров, КНСБ: Доходите трябва да догонят инфлацията от почти 19%

В предаването „Още от деня“ по БНТ Пламен Димитров, каза че трябва да се дефинират енергийно бедните и подпомагане на тези бедните. „Дълга тема е за енергийно бедните, има разработки на БАН, които още преди 6 месеца разработиха целия модел как да се дефинират енергийно бедните, което отчита не само дохода на хората, а какви възможности имат точно заради енергийната компонента. Аз не мисля, че е добър вариант тези две стъпала. Трябва да бъдат подпомагани само тези, които наистина трябва да получат добра цена, такава каквато могат да понесат с тези средства, с които разполагат. А всички останали да отидат по-нагоре, за да може бедните да получат поносими цени“.

Тази зима наистина е по-различна, като ходя по България на срещи, чувства се един ясен тътен на хората – притеснеине и тревога, допълни Димитров.

Последната година доходите се обезцениха с 50% и затова поне с 20% трябва да нараснат всички доходи, заяви Димитров. „Това може да стане.“

Ние подкрепяме бизнеса да получи компенсации, когато губи конкурентно предимство, само че при цената на ел. енергията не винаги е така, особено този бизнес, който работи навън, за чуждия пазар, обясни Димитров.

Минималната заплата от догодина предлагаме да стане 850 лв., допълни Димитров. „Инфлацията не е предизвикана от доходите. Доходите трябва да допълнят покупателната сила. Ако се свива потреблението, няма да расте икономиката, как ще се възстановяваме. В момента ръстът на цените трябва да бъдат догонени от доходите, за да поддържаме потреблението“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *