Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Днес е откриването на 48-ото Народно събрание

Днес е откриването на 48-ото Народно събрание ето какви са нагласите сред 7-те партии за съставяне мнозинство, за ново правителство и за приемането на бюджет.

Ще има ли мнозинство в парламента за съставяне на кабинет – въпрос, на който все още няма отговор и става все по-трудна задача. Тезата, че правителство няма да има и отиваме на нови избори се прокрадва в изказванията на политиците.

До тук ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, „Възраждане“ и БСП обявиха свои кандидати за председател на парламента. Това са Росен Желязков от ГЕРБ, Никола Минчев от „Продължаваме промяната“, Петър Петров от „Възраждане“ и Кристиян Вигенин от БСП. „Български възход“ решават на група кого да подкрепят. ДБ не казаха зад кого биха застанали, но смятат, че политическата логика ги поставя зад Никола Минчев.

Изборът на председател е своеобразен тест за сформиране на мнозинство.

Разногласия имаше в ГЕРБ. В „Денят започва“ Кирил Ананиев заяви, че биха подкрепили кабинет с втория мандат, тоест на „Продължаваме промяната“.

Ананиев каза:

„За да се постигне целта, държавата да има стабилно и редовно правителство, ние сме готови в името на страната да подкрепим и друго правителство стига то да има програма, която съвпада с нашите приоритети, заложени в програмата за управление на ГЕРБ.

Готови сте да подкрепите правителство с друг мандат?

Ами ако не се стигне до там да създаде първата политическа сила правителство, тогава евентуално минава на втората политическа сила и ако тя наистина е готова в този труден момент да поеме отговорността да възстанови държавата в нормалния й ритъм защо да не го подкрепим?“

По-късно лидерът на партията Бойко Борисов го опроверга.

„Представи си правителство, в което Рашков е министър на вътрешните работи и ти го подкрепяш. Представяш ли си го как става? Практически. Или Асен Василев финансов министър с всички сътворени от него неща и ти го подкрепяш. За това при този антагонизъм най-добре тези, които сме били да се дръпнем назад и да се излъчат хора експерти, подкрепяни от партиите си да минем зимата. Ако това ти е било на акъла, добре, ако не е било това, просто повече си мерете приказките, защото после става какафония“ каза Борисов.

От „Възраждане“ потвърдиха тезите си, че ще подкрепят само техен кандидат за председател и не виждат хоризонт пред това Народно събрание.

„Вече сме заявили, че няма да подкрепим други кандидатури освен кандидатурата на „Възраждане“, каза Костадинов.

БСП не са обсъждали сформирането на мнозинство. Издигат свой кандидат за председател на парламента и внасят редица законопроекти.

Манол Генов от БСП каза:

„Все пак е престиж на всяка партия да има предложение за председател. Ако вие имате друго мнение – ваше право. Но мисля, че всяка уважаваща себе си партия трябва да предложи председател.

Смятате ли, че ще има мнозинство в това НС и от кои формации?

Оптимист съм да се събере мнозинство, но засега всички сигнали вървят към 49 НС“.

„Демократична България“ смятат, че бюджетът и други важни закони трябва да бъдат приети, независимо дали има редовен кабинет.

„Изборът на председател винаги е не просто въпрос на избор на човек, личност, която се ползва с доверието, но и реален знак за формирането на едно или друго политическо мнозинство. Ние сме заявили, че не виждаме условия да подкрепим правителство с мандата на ГЕРБ, в този смисъл няма политическа логика да влезем в такова политически форми на мнозинство“, каза Христо Иванов.

„Български Възход“ посочиха кой ще е водещият принцип за тях при гласуването за шеф на парламента.

„Критерий е да се придържаме към традициите на НС, вторият да е човек, личност, която може да изразява мнението на Народното събрание и към това се стремим“, каза Румен Йончев от „Български възход“.

ДПС и „Продължаваме промяната“ днес не коментираха.

А държавният глава даде заявка, че веднага след свикването на 48-ото Народно събрание ще покани на консултации партиите и ще спази срока за връчване на първия мандат на ГЕРБ-СДС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *