Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Най-четени Политика

Росен Христов: Цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв.

Министърът на енергетиката Росен Христов прогнозира, че цената на газа през ноември може да падне и под 166 лв. като стойността ѝ може да се задържи и през декември.

Той обясни пред медиите решението си да се откаже от предложението за въвеждане на две тарифи за тока за битовите потребители. По думите на Росен Христов предложението е целяло да играе ролата на консервативен буфер в случай на рязък скок на цените на енергоносителите. От министерството, обаче, не очаквали, че въпросът ще се политизира толкова много.

„В момента няма нужда от две тарифи. Ние стабилизирахме доставките на газ, мерките ни работят и заедно с европейските, имаме позитивно очакване. Ако ситуацията се задържи, парното също няма да поскъпва и няма смисъл. Предложението беше предвидено като буфер на цената на газа и тъй като няма спешен характер, решихме да не го внасяме. Забелязахме, че дилемата се политизира, а ние сме техническо правителство и не са ни популистки предложенията. И тъй като проблемът придоби рязко политически характер, решихме, вместо да внасяме предложението, да поддържаме парламента с техническа експертиза“, каза Христов.

Той призова да не се политизира въпроса с диверсификацията на доставките на ядрено гориво и увери, че то ще бъде доставяно от нас след проверка на независими международни органи.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *