Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Петков: Пред България има три големи риска

Няма как да има правителство на национално съгласие и да има правителство с ГЕРБ и ДПС. Безпринципни коалиции от нас да не се очакват. Ще подкрепим 16-те политики, които сме заявили, който и да ги предложи в този парламент. Това каза съпредседателят на ПП Кирил Петков в предаването „На фокус“ по Нова телевизия.

Три са големите рискове пред България, според съпредседателя на ПП Кирил Петков. Първият е връщането на хартиената бюлетина, което би върнало фалшификациите с вота. Вторият е националистически партии като „Възраждане“ да наберат още повече сила и да дадат още по-голям тласък на България в посока обратна на евроатлантическия път. Третият риск според него е президентската република. „Ако сега имахме президентска република, щяхме да имаме човек като Бойко Борисов да управлява следващите 4 години. Такава концентрация на власт и излизане от парламентарната република е огромен риск за България“, заяви Петков.

Той критикува избора на Вежди Рашидов за председател на НС. „Той ще бъде там като фасада. Не можахме да стигнем до решение за човек, който наистина да изпълни тази роля“, каза Петков.

Съпредседателят на ПП видя и положителни неща в продължилото 3 дни първо заседание на НС. „Първият ден реториката беше много изострена, на втория ден поне направихме един културен начин на диалог в парламента, тоест тезите можеха да се изговарят без директни обиди. Може би осъзнаха, че със силово говорене нищо няма да се промени“, каза Петков.

За него по-добър вариант за избора на председател на НС би бил кандидатура на ДБ, която да се подкрепи от ПП, ГЕРБ и БСП.

Съпредседателят на ПП поиска да се спре да се говори за политики, а да се говори за спазени обещания и принципни позиции.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *