Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Последни новини Свят

Риши Сунак стана официално премиер на Великобритания

42-годишният Риши Сунак бе назначен за премиер от краля на Великобритания Чарлз III. Аудиенцията между крал Чарлз и новия министър-председател е символичното предаване на властта, съчетано с церемония и политически прагматизъм. Това е ритуал на приемственост на фона на огромни политически сътресения, пише Би Би Си.

Това е една от ключовите конституционни роли на краля – и една от тези, които майка му Елизабет II прие много сериозно, дотолкова, че въпреки лошото си здраве проведе последната си среща с Лиз Тръс, когато тя стана министър-председател миналия месец.

Нарича се „целуване на ръка“, но е по-скоро поклон и ръкостискане по време на срещата, на която монархът официално иска от новия министър-председател да състави правителство. Това е първата подобна среща на краля, така че и двамата мъже все още са в нови роли.

След няколкото официални снимки в началото, това е първата частна среща, която поставя началото на поверителните седмични аудиенции, които се провеждат между краля и премиера.

След аудиенцията при краля, Риши Сунак произнесе първата си реч като премиер. Сунак заяви, че е избран за поста, за да „поправи“ „грешките“, допуснати от Тръс.

„В момента Великобритания е изправена пред дълбока икономическа криза. Последиците от COVID-19 все още са налице, а войната в Украйна е разрушила пазарите по целия свят“, каза той.

Лиз Тръс е била права, когато е искала да подобри растежа. Това е „благородна цел“. Той се възхищава на нейното „безпокойство“. Но според него са били допуснати грешки.

И той е избран за министър-председател, за да „поправи“ тези грешки.

Предстоят „трудни решения“, каза Сунак и припомни, че по време на пандемията е направил всичко възможно да защити хората и предприятията.

„Винаги има ограничения, сега повече от всякога. Но ви обещавам, че ще проявя същия подход към предизвикателствата, пред които сме изправени днес. Правителството, което ще ръководя, няма да остави следващото поколение, вашите деца и внуци, с дълг, който трябва да бъде платен… Ще обединя страната ни не с думи, а с действия. Ще работя ден след ден, за да постигам резултати за вас. Това правителство ще се отличава с почтеност, професионализъм и отчетност на всяко ниво“, каза новият британски премиер.

Преди Сунак, при краля на Великобритания бе напускащата поста премиер Лиз Тръс, която независимо от това, че стана най-кратко управлявалият министър-председател на Обединеното кралство, се оказа така, че при встъпването й в длъжност на трона бе един монарх (покойната Елизабет Втора), а при напускането – друг.

Чарлз Трети прие оставката на Тръс, като след това Бъкингамският дворец съобщи в изявление: „Достопочтената депутатка Елизабет Тръс имаше аудиенция при краля тази сутрин и подаде оставката си като министър-председател и първи лорд на Министерството на финансите, която Негово Величество имаше удоволствието да приеме“.

Преди това Тръс проведе последното заседание на правителството си, след което държа реч пред премиерската резиденция на „Даунинг стрийт“ №10.

Тръс заяви, че премиерският пост я е накарал да бъде „по-убедена от всякога“, че Обединеното кралство се нуждае от смела промяна в политиката, че времето, прекарано на поста, я е оставило „по-убедена от всякога, че трябва да бъдем смели и да се изправим пред предизвикателствата, пред които сме изправени“. Тя подкрепи думите си с цитат от римския философ Сенека, според когото „не дръзваме да предприемем нещо не защото нещата са трудни, а нещата са трудни, защото не дръзваме“.

„Ние просто не можем да си позволим да бъдем страна с нисък растеж, в която правителството поема все по-голям дял от националното ни богатство и в която има огромни различия между различните й части. Трябва да се възползваме от свободите, които ни дава Brexit, за да правим нещата по различен начин. Това означава да осигурим повече свобода за нашите собствени граждани. И да възстановим властта на демократичните институции. Това означава по-ниски данъци, така че хората да могат да задържат повече от парите, които печелят.

Тя заяви, че правителството е осигурило възможността страната да оплаче кончината на кралица Елизабет Втора и да посрещне крал Чарлз III като нов монарх – важен момент в историята на страната.

Правителството е действало „спешно и решително“ в полза на семействата и бизнеса, каза Тръс. „Ние отменихме увеличението на националното осигуряване. Помогнахме на милиони домакинства да платят сметките си за енергия и на хиляди предприятия да избегнат фалит. Връщаме си енергийната независимост, така че никога повече да не сме зависими от колебанията на световните пазари или от злонамерени чужди сили.

Тръс подчерта подкрепата си за Украйна и заяви, че пожелава на Риши Сунак успех за доброто на страната. Тя благодари на семейството и приятелите си, на екипа си в № 10 и на служителите си по охраната. И казва, че с нетърпение очаква да прекарва повече време в своя избирателен район Югозападен Норфолк и да служи от него.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *