Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество Последни новини

Кантарджиев: До края на ноември очакваме вирус, опасен за новородените и възрастните

До края на ноември случаите на респираторни инфекции ще се увеличават, както в момента имаме случаи на метапневмовируси, на риновируси, на аденовируси, а до края на ноември очакваме и първите случаи на поява на респираторен синцитиален вирус, който е опасен за новородените и за много възрастните хора. Той прави тежки пневмонии и усложнения. Това каза за БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести.

„До края на ноември трябва да очакваме и първите случаи, в Европа вече ги има, на сезонен грип. Тази година сезноният грип според Центъра на контрол на заболяванията Стокхолм, се смята, че ще бъде H3N2, по това, че първите случаи, които ги имаме в Скандинавието и Западна Европа, са на този подвариант на грипа. Този подвариант го има в противогрипната ваксина и не очакваме нещо изненадващо. Очакваме по-бавно да се развие грипната епидемия отпреди Covid, очакваме и увеличаване на ковидните случаи. Вирусът, който претърпя много мутации стана доста несмъртоносен. Когато един причиняващ епидемично разпространение на заболяването микроорганизъм е слабо смъртотоносен, той е генетично много различен. Това прави изненадите с появата на някои негови мутации и това прави фактът, не че не действат ваксините, но действат много по-слабо, отколкото на силните вируси. Силните, опасни микроорганизми за тях има ваксини, които поставени, ти си предпазен – така е с тетанус, дифтерия, детски паралич. Докато, когато микроорганизмът е генетично разнороден, не така опасен, ваксините предпазват от тежко разболяване“, допълни още проф. Кантарджиев.

„Според секвенирането в Националния център по заразни и паразитни болести преди дни има доказан вариант на Омикрон – BQ 1.1 вариант, който е подпод вариант и нов все едно вариант. Центърът по контрол на заболяванията в Атланта и Европейският в Стокхолм казват, че ноември месец той ще започне да измества другите варианти. Това в България ще стане доста по-бавно, отколкото в Европа и САЩ. Вече е доказан при 76 годишна жена у нас. Той не протича по-тежко, не е по-смъртоносен, но се разпространява по-лесно. Важно е да се знае за него, че той, макар и по-различен от BA5 и BA4, все пак си остава факта, че ако човек се ваксинира с новите ваксини, тоест има два бустера ваксина срещу Омикрон, вероятността за тежко протичане на болестта е минимална. Ваксинирането може да стане заедно с противогрипната ваксина, дори може да стане в едни ден „, каза проф. Тодор Кантарджиев.

По думите на микробиолога най-доброто средство при начало на вирусна инфекция е да се започне с антиоксиданти, също и диета, като се има предвид лимон със сода, което унищожава вируса в носоглътката и така не му дава възможност да се репликира.

По отношение на опасния респираторен синцитиален вирус, който започва малко преди грипната вълна, има успешна програма в България, според която всички недоносени бебета задължително се ваксинират с моноклонални антитела, които една година ги пазят от този вирус. Това предпазва бебета с поднормени тегло и малките деца. Възрастните им роднини не трябва да контактуват с новороденото поне до 40 – тия ден, за да не се заразят те, а и да не заразят бебето с бактерия на „магарешката кашлица“ – с коклюш. Симптомите на този вирус са тежка пневмония и той е опасен“, подчерта проф. Кантарджиев.

„За сезонния грип имаме достатъчно на брой антивирусни лекарствени средства, които се изписват от лекар. Те трябва да започнат да се приемат при първи симптоми в първите два до три часа. Когато се започне веднага приемът, след три дни ще бъдеш напълно здрав“, коментира проф. Кантарджиев.

Според него пикът на грипа ще дойде в третата третина на януари месец или в първата десетдневка на февруари. Преди тези периоди е добре да има т.нар. „грипни ваканции“ и това дава положителен ефект върху разпространението на респираторните инфекции, което е доказала се практика у нас, като се въвежда по отделни области.

Проф. Кантарджиев каза, че е много малка вероятността да се разболееш едновременно и с грип, и с Covid, но ако това стане се лекуват едновременно и двете, като в първия етап се лекува носоглътката и увеличаваш антиоксидантите.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *