Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Янев: Солидарни сме към Украйна, но защитаваме и нашата сигурност

Потвърждаваме солидарността си към Украйна като страна жертва в конфликта, а от друга страна защитаваме нашите сигурност и интерес. Затова искахме потенциална замяна на въоръжение, което е собственост на българската армия. Намерен е точен баланс. Това обясни тази сутрин пред bTV Стефан Янев от „Български възход“, след като партията му гласува против оказването на военна помощ за Украйна в комисия, а в пленарна зала гласува „за“.

Парламентът вчера реши България да помогне на Украйна и да изпрати бойна техника, която не използваме.

Със 175 гласа „за“ и 49 „против“ депутатите изпратиха военна помощ за Украйна. Всяка от партиите беше заявила предварително своите позиции, като за решението гласуваха ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, ДПС и „Демократична България“. Изненадата дойде от партията на Стефан Янев.

Тази сутрин той обясни пред камерата на bTV, че в комисията е гласувано за определени детайл по текстовете и възможностите. Искахме, ако се стигне до предоставянето на оръжие, което е собственост на българската армия, то да бъде заменено. Съответните текстове вече са поправени. Принципът българско оръжие да бъде заменено от съюзниците по стандартите на НАТО, е спазен. Оттук нататък вече зависи от изпълнителната власт в лицето на министъра на отбраната и министърът на външните работи какви условия ще договорят. Всички тези решения ще бъдат контролирани от работещ парламент, заяви Стефан Янев.

От първия момент, в който започна специалната военна операция, заявих, че усилията трябва да бъдат за мир. По никакъв начин не съм променил това мнение, намираме се във война, посочи още той.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *