21.07.2024

Текат дисциплинарни производства срещу 30 катаджии от „Пътна полиция“ в София

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Текат дисциплинарни производства срещу 30 катаджии от „Пътна полиция“ в София за покровителстване над Георги Семерджиев, който предизвика трагедията на булевард „Черни връх“. Темата коментира прекият началник на униформените – шефът на столичния КАТ – комисар Радослав Начев.

Дисциплинарните производства срещу пътните полицаи се водят от разследващите в Столичната дирекция на вътрешните работи.

„По случая „Семерджиев“ са установени доста служители от отдел „Пътна полиция“. В момента текат дисциплинарни производства и всеки, който има някакъв принос, ще получи съответното наказание за извършените от него действия или съответно бездействия“, каза Комисар Радослав Начев, началник на Пътна полиция – СДВР.

По информация на bTV става дума за 19 младши автоконтрольори, двама полицейски инспектори, седмина старши инспектори и двама началници на сектори.

„Цялата преписка се намира при компетентния дисциплинарно наказващ орган, какъвто е директорът на СДВР. Там се извършват проверките и производствата и оттам ще бъдат наложени съответните дисциплинарни наказания“, заяви Начев.

Все още няма наказани служител от „Пътна полиция“.

За част от полицаите има данни, че са си затваряли очите за конкретни нарушения, извършени от Георги Семерджиев или са му писали актове и фишове за по-маловажни нарушения от действителните. Освен срещу катаджиите, дисциплинарни производства има и срещу още 14 униформени, които са извън „Пътната полиция“, но също са служители на МВР.

„Вървят към приключване, ще бъдат наложени наказания , различни по вид и тежест. Дисциплинарните производства бяха образувани на три пъти, така че не очаквайте наведнъж да излязат по всичките 44. Но най-скоро в следващите дни и в рамките на една-две седмици вярвам, че ще приключат всички производства“, обясни Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи.

Заради скандалния случай контролът за превишена скорост в София е засилен. Въпреки това камерите често засичат фрапиращи скорости.

„Някъде в района, където възникна произшествие със загиналия френски гражданин, е засечена скорост на лек автомобил от 222 километра в час“, каза Радослав Начев.

Шофьорът е бил засечен от радар на Околовръстния път в средата на октомври. Той е карал с рекордните 142 километра в час над ограничението.

бТВ, новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *