20.07.2024

Минеков: Не съм искал оставки в Народния театър

Не съм искал оставки в Народния театър. Проверка ще тръгне следващата седмица. Това каза служебният министър на културата Велислав Минеков в интервю за предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

Той заяви, че е имал пълно доверие със сегашния директор Васил Василев, който е бил съветник в предишното служебно правителство. Той уточни, че може да смени директор на театър, дори да е избран с конкурс, какъвто е случаят с Василев. Мотивът може да е накърняване името на национален институт. Политическото представителство в Народния театър не е прието добре, подчерта Минеков.

Светослав Трайков е бил отстранен от Съвета на директорите на НДК и заменен от юрист, какъвто е крайно нужен на този пост, обясни служебният министър.

60 милиона от бюджета на Министерство на културата ще бъдат върнати в бюджета, тъй като не са използвани по предназначение. Законът не позволява служебният министър да ги използва, поясни Минеков. „За онези седем месеца няма нито една обществена поръчка, нито един договор, нямаше финансиране за археология и теренни проучвания, беше спрян целият бюджет за консервация и реставрация. И в момента, в тази си безизходица, аз помагам в рамките на закона с аварийни средства до 30 000 лева, вместо да помогна с милиони“, посочи министърът на културата.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *