Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Лорер: ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии

Вчера „Продължаваме Промяната“ проведоха рекордно кратка среща с „Възраждане“ във връзка с бюджета за 2023 г. В акцент обаче се превърнаха събитията в кулоарите между ГЕРБ и ПП и размяната на реплики във връзка с бъдещото затваряне на въглищните централи. Междувременно тръгна делото на Кирил Петков срещу Бойко Борисов за клевета. Тези теми коментира в студиото на „Денят започва“ депутата от ПГ на „Продължаваме Промяната“ Даниел Лорер.

Целта на цялостната медийна истерия на ГЕРБ вчера беше много проста – тя трябваше да скрие резултата от посещението на ЕК. С представителите на Комисията ние обсъдихме Плана за възстановяване и устойчивост в НС по тема „Енергетика“, подчерта Лорер.

„Оказа се, че през всички тези години ГЕРБ не са имали план, освен да санират. Това стана ясно на срещата с Европейската комисия и всичко, което последва, беше опит това да бъде скрито от обществото“, посочи Лорер.

Той акцентира, че ЕК не изисква затваряне на централи, а намаляване на емисии.

„Защо изисква намаляване на емисии? Още в далечната 2014 г. правителството на ГЕРБ подписва на Европейски съвет общоевропейската цел да се намалят емисиите с 40%, т.е. съкращението на българската енергетика е подписано от ГЕРБ още през 2014 г. Нещо повече – през 2020 г. отново ГЕРБ потвърждават и увеличават тази цел заедно с всички останали европейски държави. Те подписват цел от 55% съкращение на въглеродните емисии. Идва Планът за възстановяване и устойчивост, който предлага средства на държавите, за да изпълнят в частност и тези цели. Какво прави ГЕРБ по темата в него – нищо, освен саниране?. Няма обещание да се затваря, каквото и да било до 2026 г. Трябва да се намалят емисиите. Това може да стане, не затваряйки въглищните централи, а намалявайки количеството работа, което те вършат сезонно, обясни Даниел Лорер.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *