Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф. Кантарджиев: Отпадат всички задължителни COVID мерки

От днес отпадат всички задължителни COVID мерки, обяви пред bTV „Тази сутрин“ епидемиологът проф. Тодор Канатрджиев. Решението е взето вчера на консултативен съвет при здравния министър предвид ситуацията и тенденцията в заболеваемостта от коронавирус, уточни той.

Това не означава да престанем да си мием ръцете, предупреди проф. Канатрджиев. Препоръчително е за възрастните и хронично болните да продължат да използват маски в градския транспорт и на места със струпване на много хора, допълни той. Причината да продължим да се пазим е зимния сезон и очаквания  ръст на респираторните заболявания.

Епидемиологът обяви, че е доказан първият случай на грипен вирус за нашата страна за този сезон – то е от тип А. Жена на 42 г. е първият пациент с грип H3N2.

Доказани са и първите случаи в Европа. Това е грипът, който направи големия епидемичен взрив в Австралия, допълни проф. Кантарджиев.

В тази връзка противогрипните ваксини са силно препоръчителни. Вече има грипна ваксина за децата от 6 месеца до 19-годишна възраст, която капе в носа, обяви епидемиологът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *