Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика Последни новини

Янев: Трябва ни обединение, не изключвам подкрепа от никого

Ако „Български възход“ получи третия мандат – не изключвам подкрепа от никого. Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза.

„Ако от сега тръгнем да търсим варианти или обяснения как някой дава на концесия или под наем третия мандат, това обезсмисля цялото усилие за правене на правителство. Отговорната задача на политиците в НС е да намерят решение и формулата, която решава проблемите на хората“. Това заяви в студиото на „Здравей, България“ председателят на „Български възход“ Стефан Янев в отговор на въпрос, ако му бъде връчен третия мандат, как ще избегне риска той да не изглежда като мандат под наем, при който партията изглежда като формален носител, а реално да управлява ГЕРБ. Янев беше категоричен, че с дела ще покаже, че това реално не е така.

„Какво прилагателно ще сложат на правителството, дали ще бъде с експерти или ще хора, които са по политически свързани – не ме притесняват тези етикети. защото същността на това, което би могло да се случи, ще бъде достатъчно прозрачно представена на обществото. Вярвам, че такъв тип конструкция не може да се случи без коалиционно споразумение, което е споделено между всички партии, които го подкрепят“, подчерта Янев. И допълни: „Принципите, приоритетите, около които се прави това мнозинство и се изгражда това коалиционно споразумение – трябва да са ясни и подкрепени от всички партии, които застават зад него“.

Според него идеалният вариант за кабинет е правителство с всички парламентарно представени партии. „Това е коалиция 200 плюс депутата. Не говорим за партиите анблок, а да кажем с някои от партиите – частична подкрепа. Това е въпрос на технология, разговори и възможности. песимистичният вариант е 160 плюс депутати. Тоест три партии няма да бъдат достатъчни. Вероятно четири партии, които подкрепят този тип коалиционно споразумение. Евентуално мнозинство, което да излъчи правителство“.

Той не изключи подкрепа от нито една партия от НС. „Никого не изключвам. Доколко това е реалистично – ще се види от разговорите. Когато виждаме поведението на партиите, фокусирани върху един или друг проблем и търсене на конфронтация, това не предполага лесен диалог“.

„Необходимо ни е обединение и трябва да излезем от омагьосания кръг през последните две години, в които България скача от криза в криза“, подчерта Янев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *