Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Депутатите запазиха район „Чужбина“

Депутатите запазиха район „Чужбина“, но от ГЕРБ-СДС призоваха да не се бърза с методиката и определянето на мандатите там.

С 0 гласа „за“, 186 „против“ и 26 „въздържал се“ на второ четене беше отхвърлена предложената от Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) поправка в Изборния кодекс, която предвиждаше територията на страната да се разделя на 31 многомандатни изборни района, в това число три в област София-град и два в област Пловдив, а останалите да съвпадат с границите на областите. Така остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са 32, в това число и един извън страната.

Съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ (ПП) Асен Василев призова район „Чужбина“ да стане реалност, а не само да стои на хартия. Нека да запишем допълнително изречение, че Централната избирателна комисия определя мандатите за район „Чужбина“, използвайки данните от ГРАО и МВР за това кой не е влизал в България в последните шест месеца, призова той. Според Василев преброяването на българите в чужбина може да се случи като се засекат двете бази данни.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова отбеляза, че досега никой не е правил преброяване на българските граждани в чужбина. Тя посочи, че в момента, на второ четене ще бъде изключително трудно да внесат методиката за разпределение на мандатите като текст на редакция. Това са въпроси, които предлагам да обсъдим, но в експертна група заедно с ЦИК и ГРАО след приемането на Изборния кодекс, коментира Атанасова.

Председателят на правната комисия Радомир Чолаков също призова да не бързат да решават този въпрос, защото той може да се окаже много сложен. Той посочи, че методиката всъщност я има и коментира, че колкото един многомандатен избирателен район има представителство в България, толкова и район „Чужбина“ трябва да има представителство. Връщаме район „Чужбина“, но въпросът за броя на мандатите, за избирателните списъци нека да го помислим още малко, призова Чолаков.

Мирослав Иванов от ПП отбеляза бързането с Изборния кодекс. Този дебат можеше да се проведе с ЦИК и този въпрос да го затворим днес, коментира той.

Петър Чобанов от ДПС пък поиска да разбере къде в Европейския съюз има район „Чужбина“ и как той е уреден. Имам един контравъпрос – всъщност кажете ми в коя държава от ЕС 25 процента от нейното население живее в чужбина, попита в отговор Мирослав Иванов.

Вече повече от 13 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс. В момента депутатите дебатират по предложението на Асен Василев кандидат за народен представител да може да бъде регистриран за участие в изборите само в един избирателен район.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *