Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Свят

Г-7 и Австралия се споразумяха за таван от 60 долара на барел за руския петрол

Държавите от Г-7 и Австралия се договориха вчера да приемат ценови таван от 60 долара на барел за руския петрол, вземайки решението малко след като Европейският съюз постигна единодушно споразумение за същата цена по-рано през вчерашния ден, предадоха световните агенции.

Този ход е ключова стъпка, тъй като западните санкции имат за цел да реорганизират световния пазар на петрол, за да се предотвратят скокове в цените и да лишат президента Владимир Путин от възможност да финансира своята война в Украйна.

Европа трябваше да определи намалената цена, която други държави ще плащат до понеделник, когато ще влязат в сила ембаргото на ЕС върху руския петрол, транспортиран по море, и забрана за застраховане на тези доставки.

Американският министър на финансите Джанет Йелън посочи в изявление, че споразумението ще помогне на държавите, участващи в плана, да постигна целта „да ограничат основния източник на приходи на Путин за неговата незаконна война в Украйна като същевременно запазят стабилността на световните енергийни доставки“.

Обявеното днес е кулминация на няколкомесечни усилия на нашата коалиция и аз приветствам упоритата работа на нашите партньори за постигане на този резултат, изтъкна Йелън.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *