Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Проф. Рачев: Декември 2022 г. може да е най-топлият за последните 50 г.

До момента декември месец е с близо 4 градуса над нормата. Въпрос на още няколко дни е да разберем дали ще е най-топлият за последните 50 години. Това обяви пред бТВ климатологът проф. Георги Рачев в анализ за времето в България през изминалата година.

„Интересна година беше от метеорологична и от дори от климатична гледна точка. Беше много разнообразна, но не се случиха много страшни неща у нас“, уточни климатологът.

Той напомни, че и миналата зима беше по-скоро мека и топла, особено февруари. За сметка на това пък имахме студена пролет. Пред март 2022 г. средната температура е с над 2,5 градуса средностатистическата норма. Лятото пък беше с умерени температури и с валежи в нормата, а есента – с 1-2 градуса над нормата за тези месеци.

Валежите са били в норма, като се изключи сухият октомври, и язовирите са пълни.

В Австралия бяха отчетени температурни рекорди от порядъка на 50 градуса, живеем във време на крайности, коментира проф. Рачев.

Той припомни и за температурните аномалии във Великобритания тази година. Още през януари в Лондон беше измерена температура от 16 градуса, която е много висока за града в тази период. Между 14 и 20 юли на Острова са подобрени няколко рекорда. През лятото пък в столицата на Великобритания за първи път беше отбелязана температура около и над 40 градуса. Може би лятото на 2022 г. ще се окаже една от най-топлите за страната.

Освен във Великобритания рекордно високи температури са измерени и във Франция – в повече от 65 населени места, и в Северна Германия – Хамбург.

„В Европа се подобриха редица местни рекорди и няколко национални рекорда. Беше ужасно сухо, една от най-големите суши през последните 500 години“, обобщи климатологът.

В САЩ също са отчетени положителни и отрицателни температурни рекорди през 2022 г.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *