Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество

Няма завишени нива на амоняк в атмосферата в България

Няма завишени нива на амоняк на територията на България, показват данните от мобилната станция на Изпълнителна агенция по околна среда, която беше поставена на границата със Сърбия след като вчера влак, натоварен с амоняк, дерайлира край Пирот.

В „Денят започва“ Радослава Шоевска, директор на Главна дирекция „Лабораторно аналитична дейност“ към ИАОС заяви, че екологичните власти не очакват замърсяването да достигне нашата страна.

Тя допхълни, че амонякът по принцип съществува в природата, а стойностите му, отчетени до гратницата със Събрия са в пъти по-ниски от праговите.

Мобилната станцията, която измерва въздуха, е монтирана максимално близо до границата, така че да може да улови своевременно потенциално замърсяване.

„Имаме стойности, вече в рамките на 10 часа, които показват устойчива тенденция на показатерлите, които са значително под праговите стойности. Няма нищо притеснително към настоящия момент. Ще продължим да наблюдаваме стойностите в рамките на минимум 72 часа и своевременно ще информираме компетентните органи, в случай че има нещо обезпокоително, за да могат да предпиремат дейности. Но не очакваме да има завишени нива“, каза Шоевска.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *