Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Мирчев: Вероятната причина за издирването на Христо Грозев е негово разследване

В предаването „Още от деня“ по БНТ Ивайло Мирчев, каза че Христо  Грозев се намира на неустановено място и говорим с него чрез видеовръзка. До този момент разбрахме, че най-вероятната причина Русия да го издирва, е негово разследване за начина за изстрелване на крилати ракети с висока степен на точност. Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев по повод започналото изслушване в парламентарната комисия за контрол над спецслужбите на разследващия журналист, който бе обявен за издирване от Русия.

Ние поискахме това изслушване, защото Европейският съюз обяви Русия за държава, подкрепяща тероризма, а когато такава държава издирва български гражданин, това е заплаха за националната ни сигурност, заяви Мирчев.

По думите му по време на изслушването Христо Грозев е обявил „изключително притеснителна“ информация.

Стана ясно, че информация за следствени действия в България по установени факти за групите на ГРУ (Главното разузнаване на Русия – б.ред.), които са извършвали саботажи в български военни предприятия, е представена по съвсем различен начин от българската прокуратура, посочи депутатът от ДБ.

Ще поискаме повече информация от г-н Грозев по тези случаи, ще поискаме изслушване на главния прокурор. Ще поискаме изслушване и на специалните служби, за да ни кажат какви мерки са предприети за опазване на живота на г-н Грозев. След това изслушване ние, като народни представители, ще вземем всички мерки за опазването на живота и здравето на г-н Грозев. Трябва да се отнесем изключително сериозно, когато една страна, подкрепяща тероризма, издирва български разследващ журналист, подчерта Ивайло Мирчев.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *