20.07.2024

Кои области у нас са в грипна епидемия и какво трябва да знаем за грипа

След две години, в които страната ни беше забравила за грипа, отделни общини в страната започнаха да обявяват грипна епидемия заради високата заболяемост.

Областите в страната, където е обявена грипна епидемия, са три: Стара Загора (за периода 17-23 януари), Шумен (за периода 13-18 януари) и Бургас (за периода 12-17 януари).

Увеличават се болните и в областите Пазарджик, Варна, Ловеч и Ямбол. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия.

Бургаска област е първата, която обяви грипна епидемия. Това се наложи заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е запълнено почти напълно.

До 17 януари включително учениците в Бургас са в грипна ваканция. Ако обаче се стигне до второ прекъсване на учебния процес, в която и да е друга област, то тогава ще има онлайн обучение. Близо 35% от децата в детските градини отсъстват.

В Шумен противоепидемичните мерки са в сила до 18 януари. Те включват спиране на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; спиране на профилактичните прегледи и имунизациите; забрана на свижданията в болниците; ограничаване на провеждането на масови мероприятия. Учениците в Шумен са в грипна ваканция до 18 януари.

От 17 до 23 януари е обявена грипна епидемия и в област Стара Загора. Особено висока е заболеваемостта сред децата на възраст 0 – 15 години. От 18 януари ще бъдат преустановени учебните занятия във всички училища на територията на областта.

Въвеждат се и временни противоепидемични мерки. Маските в аптеки, оптики, здравни заведения и в градския транспорт стават задължителни. Преустановяват се консултациите за бременни и кърмачета и профилактичните прегледи и имунизациите, както и свижданията в болниците. В детските градини ще се провежда ежедневен филтър на децата.

Преустановява се и посещението на лица под 16 години в търговските обекти от типа мол без придружител.

Училищата на територията на Община „Родопи“ също излязоха в грипна ваканция от 16 до 18 януари включително. Детските ясли и градини ще останат отворени, но пропускателният режим ще бъде много строг, обявиха от местната власт.

Поради завишения риск от предаване на инфекцията временно се отлага откриването на детски кухни в селата Първенец, Брестовица и Устина.

Засега във Варненска област няма да обявяват грипна ваканция. За да бъдат спрени учебните занятия, болните трябва да са над 200 на 10 000. Според експертите в Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания във Варна ваканция ще се наложи да бъде обявена в края на януари.

Във Варненска област беше обявена грипна ваканция единствено в основно училище „Христо Ботев“ в с. Аврен. Децата бяха спрени от занятия за периода 11 – 13 януари със заповед на РЗИ заради високата заболеваемост. С грип и грипни симптоми бяха 47% от учениците.

Ямбол е на прага на грипна епидемия. През последната седмица рязко се е увеличил броят на заболелите. Най-засегнати са децата до 4 години.

Ако бъде обявена грипна епидемия в Ямбол, от РЗИ ще препоръчат да се преустановят присъствените учебни занятия – децата или ще преминат на онлайн обучение, или ще бъдат във ваканция.

Пикът на грипната епидемия се очаква до две седмици. Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво. РЗИ-тата по места обаче ежедневно наблюдават ситуацията. Към момента преобладаващи са щамовете от тип А – „Виктория“ и „Дарвин“. На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип – тип Б – при 15-годишно дете.

Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

Признаците на настинка (обикновена настинка) са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да се развие и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърцето. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грип или коронавирус са възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *