Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Travel Бизнес Бизнес

Jeep e кола на 2023 г.

Новият електрически Jeep Avenger беше обявен за кола на годината в Европа. Компактният SUV модел на култовата американска марка спечели категорично 60-ото издание на конкурса със солидна преднина пред подгласниците, съобщи „Труд бг“.

Електрическият Jeep събра 328 точки и изпревари с 87 точки втория в класирането Volkswagen ID Buzz, който получи 241 точки. На трета позиция остана Nissan Ariya с 211 точки. Всички автомобили в челната тройка са електрически. На следващите места в подреждането останаха Kia Niro (200 точки), Renault Austral (163 точки), Peugeot 408 (148 точки) и „близнаците“ Subaru Soltera / Toyota bZ4x (133 точки).

Общо 27 нови модела се конкурираха за наградата за кола на 2023 г. в Европа и след предварително гласуване до финала достигнаха 7 претенденти. От тях Jeep Avenger спечели конкурса, като всички членове на журито с изключение на един го поставиха на едно от първите три места. „Наградата е заслужена, защото Avenger по убедителен начин отразява епохата, в която е навлязъл автомобилният свят и с дизайна си излъчна голямата промяна на своята марка“, коментира президентът на журито Сьорен Расмусен.

Първият изцяло електрически модел на Jeep е и първият представител на американския производител, който печели конкурса за кола на годината в Европа. Той се отличава с много авангарден, но и характерен за марката дизайн, както и с компактни размери (дължина 4 м). Avenger е пъргав и проходим, предлага нова и модерна задвижваща система с мощност 156 конски сили и батерия с капацитет 54 киловатчаса, която осигурява пробег до 400 км в смесен цикъл и до 550 км в градски условия.

Моделът се превръща в хит на пазара и за по-малко от 3 месеца след премиерата му на изложението в Париж през октомври вече има предварително продадени над 8000 броя. Той е проектиран за европейския пазар и се произвежда във високотехнологичен завод в Полша, където е инсталирана специална поточна линия.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *