Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика Свят

След побоя в Охрид: България ще постави пред ЕС въпроса за правата на българите в РСМ

България има готовност да организира въздушната евакуация на Християн Пендиков и да осигури неговото лечение. Това се посочва в съобщение на президентската администрация.

Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на омраза към тях, резултат на която е нападението срещу българина Християн Пендиков в Охрид.

Българският държавен глава счита, че заявените амбиции за членство на Република Северна Македония в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи и утвърждаване на демократичните норми в страната, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи в югозападната ни съседка.

Президентът Румен Радев отново ще постави на вниманието на държавните и правителствени ръководители в Европейския съюз, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония, допълват от президентството.

Системното нарушаване на техните права беше в основата на позицията на България, европейската интеграция на Република Северна Македония да се гради на истински напредък в изкореняването на езика на омразата към България и българите и на спазването на правата на македонските българи.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *