Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Йотова: Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция

„Това, че политическите партии не можаха да направят правителство не е вина на президентската институция“, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ вицепрезидентът Илияна Йотова.

По думите ѝ България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години.

„На последната лидерска среща в петък между лидерите на БСП, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“ можеха да направят така че служебният кабинет да бъде вече в историята“, допълни Илияна Йотова.

„Ще уведомим комисаря по човешки права към Съвета на Европа, защото последните доклади, които се появиха от там бяха доста нелицеприятни за страната. Хората с българско самосъзнание са подложени на много тежки изпитания и дискриминация. България ще бди за поведението на македонските власти за задълбочаване на езика на омразата и своевременно ще бъдат уведомени всички европейски институции“, заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ вицепрезидентът Илияна Йотова.

Отношенията с Република Северна Македония

Според Илияна Йотова България трябва да отговори с всички средства както по отношение на европейските ни партньори, така и в двустранен план.

„Ако зависеше от Кирил Петков още януари месец без всякакви условия от страна на България той би вдигнал ветото, но слава богу не му се позволи“, подчерта Йотова.

Това, че президентската институция дава време и толеранс на сегашното Народно събрание вицепрезидентът коментира с думите: „Това беше желанието на не малка част от политическите партии, представени в днешния парламент, президентът се съобрази с това“.

Илияна Йотова коментира и датата на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

„Не зная дали датата ще бъде 2 април, президентът ще я реши. Предизборната кампания не е спряла от датата на провеждане на предишните избори. Не сме имали никакво колебание по отношение на Гълъб Донев“, заяви тя.

По думите ѝ България има нужда от промяна и от смяната на този модел, който управлява 12 години. „Продължаваме да бъдем на страната на хората, които бяха на улицата. Промяната е процес, не може една политическа сила да присвоява думичката промяна“, добави вицепрезидентът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *