Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Общество

Слагат наказателни скоби на десетки шофьори с инвалидни стикери в Пловдив

Преди броени дни пловдивският административен съд отмени санкцията, която жена с инвалиден стикер е платила, за да й свалят поставена скоба на автомобила, но отказа да присъди исканото от нея обезщетение от 1500 лв. за причинени й неимуществени вреди от страна на община Пловдив.

Оказва се този случай не е изолиран и в последните месеци десетки водачи с инвалидни стикери са получили наказателни скоби в синята зона на града.

Въпреки инвалидния стикер, автомобилът на Богдана Попова е закопчан със скоба. Работя на 500 метра оттук и телкът ми е, че не мога да се движа на дълго разстояние пеша, казва тя.

Потърпевшата плаща 40 лв. Не търси правата си в съда. Адвокат Кристиян Гьошев  е категоричен: „Не, не следва да бъде санкционирана. И жената е имала в 14-дневем срок да оспорва тази мярка пред Административен съд –Пловдив.“

Преди месеци адвокат Гьошев обжалва поставянето на скоба на кола с инвалиден стикер и за първи път съдът отменя административната мярка. Потърпевшата превозвала инвалид в автомобил с инвалиден стикер. Паркира извън знака за инвалидно място, тъй като то било заето от друг автомобил.

Чувам тракане на вериги. Излизам и виждам, че са ми закопчали колата. Питам ги: Защо ми закопчавате колата, като виждате, че има инвалиден стикер?! Аз се разтреперих цялата, защото това  е нещо недопустимо, казва Лидия Ибушева-Гьошева.

Видно е, че община Пловдив не е осигурила достатъчен брой места спрямо издадените от нея стикери на лица с увреждания, обяснява адвокат Гьошев. Според него зачестилите случаи на поставяне на скоби на автомобили с инвалидни стикери в синята зона се дължат на нормативна особеност.

Причината за тези казуси е един текст в наредбата на община Пловдив за спиране и паркиране. Този текст обаче противоречи на  Конвенцията за хора с увреждания, на актове с по-висока степен, отбелязва още адвокат Кристиян Гьошев.

Юристът, който защитава общинското предприятие „Паркиране и репатриране“ в съда, също смята, че местата за инвалиди в синята зона са недостатъчни.

Паркоместата, обслужващи хора с увреждания, трябва да бъдат увеличени, независимо дали отговарят на нормативните изисквания на една наредба от 2021 г., но задължително да бъдат лимитирани като време, отчита адвокат Йордан Дамбулев, юрист на ОП „Паркиране и репатриране“ в града.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *