Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Захариева: Ще бъде груба грешка да се спре отново европейският път на Северна Македония

В предаването „Лице в лице“ по бТВ Екатерина Захариева каза, че има спомен, че в предишния парламент беше входиран този текст за контрол на главния прокурор и Закона за съдебната власт. Това е важен текст. Следствието се отделя от съдебната власт, както е било преди години. И в момента по Конституция съд, Следствие и Прокуратура са отделно.

„Този парламент пропусна за пореден път да направи дебат за съдебната реформа. Не извадихме политическата дъвка от нападките. Всички вносители се опитват да намерят някакъв текст на ръба на изнасилване на Конституцията, почти всички разпоредби ѝ противоречат. Ако види бял свят, ще трябва да се произнесе Конституционният съд“, подчерта тя.

В този момент възникна напрежение между водещата и Екатерина Захариева. Цветанка Ризова уточни, че ГЕРБ са подкрепили текстове, които противоречат на Конституцията. Бившият външен министър не се съгласи и уточни, че така са дали знак, че искат да се случи съдебната реформа.

„Не ми вменявайте чувства на мен. Опитвате да влезете в коловоза, че ГЕРБ не желае съдебна реформа. Ние искахме смислен дебат. Ние смятаме, че текстовете противоречат на Конституцията. Така даваме знак, че искаме да се случи съдебната реформа. Много се надявам в следващия парламент дебатът да бъде професионален“, контрира Захариева.

По думите ѝ 8-те законопроекта са гледани изключително бързо в правна комисия. „Дълбоко се съмнявам да се приемат на второ четене в НС, защото няма да имаме достатъчно време. Въпреки това дебатът не бе безмислен“, изтъкна Захариева.

Тя коментира и дипломатическото напрежение между Република Северна Македония (РСМ) и България, породен от побоя над българин в Охрид. „Това напрежение вреди на намирането на решение. Благодарение на ГЕРБ има решение за преговорна рамка за правата на българските граждани в РСМ. Трябва да се опитат властите в Скопие да деескалират напрежението, да спрат да се правят, че не виждат проблема с правата на българските граждани там. Абсолютна грешка ще бъде да се върне ветото за РСМ. Това помага на радикалните структури в РСМ. Трябва да се настоява да се изпълнява преговорната рамка, а не да се спира европейския им път. Ако не спазват правата на българските граждани няма да затварят главите за членство и това вече ще бъде европейски въпрос“, обясни бившият външен министър.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *