Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Последни новини Свят

Вучич: Важен ден за Сърбия и България и за целия регион

Президентът на Сърбия Александър Вучич посочи, че днес е важен ден за Сърбия, България и целия регион, което показва, че връзката на двете страни, двата народа и икономиките на двете страни продължава, съобщава Танюг.

Вучич публикува снимка от срещата с президента на Република България Румен Радев в профила в Instagram „buducnostsrbijeav“ и му благодари за усилията, които полага заедно да изградим по-добро бъдеще и възможно най-добрите отношения.

„Важен ден за Сърбия и България и за целия регион. Ние продължаваме да свързваме две държави, два народа и нашите икономики. Новият газов интерконектор ще донесе по-голяма енергийна сигурност за гражданите и шанс за нови инвестиции, а ние обсъдихме и други проекти, които са планирани“, написа президентът на Сърбия под снимката.

Междусистемната газова връзка „България-Сърбия“ в Сърбия ще бъде с дължина 109 километра, а общата дължина на двупосочния газопровод през двете страни е 170 километра, от Нови Искър край София до Ниш. Газопроводът е с капацитет от 1,8 милиарда кубически метра газ годишно и е проект от общ интерес за ЕС.

Министрите на енергетиката на двете страни Росен Христов и Дубравка Джедович, както и изпълнителният директор на Булгартрансгаз Владимир Малинов и Сърбиягас Душан Баятович присъстват на срещата по повод началото на работата по изграждането на газопровода.

Общата стойност на газовия интерконектор Ниш – Димитровград – България, по оценка на Европейската инвестиционна банка, е 85,5 млн. евро, от които ЕИБ предоставя 25 млн. евро под формата на заем, 49,6 млн. са невъзстановими ЕС съфинансиране от фондовете на ИПП, а останалата част ще бъдат разходи, които ще бъдат покрити от бюджета на Сърбия и собствени средства на JP Srbijagas.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *