Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Дянков: Цените никога няма да се върнат към по-ниски нива

Цените никога няма да се върнат към по-ниски нива, те ще вървят само напред. Въпросът е с колко ще вървят напред. Това каза финансистът Симеон Дянков в предаването „Говори сега“ по БНТ.

Не само в България, а и в други страни социалната сфера изостава, отбеляза той.

Той подчерта, че сега е моментът да се тегли държавен заем, тъй като лихвите ще се вдигат непрекъснато до момента, в който не влезем в еврозоната.

Според него влизането в еврозоната не е реалистично да се случи през следващата година, тъй като за това е необходимо да бъдат изпълнени няколко фактора. На първо място трябва да има действащ парламент, който да бъдат приети три закона, а инфлацията трябва да бъде овладяна. Ако не бъде избрано редовно правителство, който да приеме държавен бюджет до средата на тази година, приемането ни се отлага с минимум две години.

Недиференцираното субсидиране от страна на държавата на всички бизнеси води до изкуствено повишаване на инфлацията. „Ако толкова много пари влизат всеки месец в големия бизнес, те трябва да избият някъде и те избиват в цените на всички други сектори. Тази субсидия трябва да се намали поне наполовина според мен“, заяви Дянков.

В борбата със спекулата БНБ и КЗК трябва да са по-бдителни, призова финансистът.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *