23.07.2024

Google официално обяви конкурента на ChatGPT

Google официално обяви свой чатбот с изкуствен интелект, който да конкурира ChatGPT. Инструментът е наречен Bard, а в основата му ще стои езиковия модел LaMDA.

Bard е изграден върху технологията LaMDA на Google. Умният алгоритъм е представен като „експериментална услуга за разговори с изкуствен интелект“. Bard ще може да води обикновени разговори с потребителите, да отговаря на въпроси от най-различно естество. Google дава за пример голям диапазон от възможности – от въпроси как да се организира кръщене, какви ястия могат да бъдат направени с определени съставки и др.

Bard може да бъде източник на креативност и стартова площадка за любопитството, твърди изпълнителният директор на Google Сундар Пичай. „С него ще може да обясните откритията на космическия телескоп „Джеймс Уеб“ на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола, или да тренирате уменията си“, допълва той, съобщи „Труд бг“.

Изкуственият интелект ще използва информация от интернет, за да формира отговорите си. Пичай не навлиза в подробности, но вероятно Bard ще се възползва от търсачката на Google, която изобилства с данни.

Според онлайн изданието The Verge, Bard е представен по-рано отколкото Google искаше. Това е е наложило заради огромния интерес към ChatGPT. Популярността на конкурентите от OpenAI е ускорило плановете на Google.

Миналата година езиковият модел LaMDA попадна в новините, след като противоречив инженер в Google обяви, че изкуственият интелект е оживял. Това показва способността на алгоритъма да отговаря „като истински човек“.

Google наскоро уволни около 12 000 служители, като същевременно удвои инвестициите си в изкуствения интелект. През уикенда се появиха новини, че Google ще инвестира 300 милиона долара във фирмата за изкуствен интелект Anthropic, която е основана от бивши изследователи на OpenAI. Очаква се технологичният гигант да разкрие повече за чатботът Bаrd тази седмица. Инструментът ще стане наличен за потребителите този или следващия месец.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *