Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Изборът на редактора Политика

Зарков: Законопроектите за реформи в съдебната система ще бъдат внесени в първия ден на новото НС

В предаването „Още от деня“ по БНТ Крум Зарков, каза че  политиката ни спрямо РСМ е последователна. Президентът бе първият, който постави условието за спазването на правата на българите в Македония и спиране на езика на омразата. Очевидно в момента има ескалация на антибългарското говорене в Скопие. Това е причината и президентът Радев да постави въпроса за мониторинг върху РСМ.

„Мониторингът върху върховенството на закона в България не се връща. Създава се едно объркване в българските граждани и в европейските страни. Разговарях с еврокомисар Вера Йоурова. Тя оцени оцени високо напредъка на България в реформата на съдебната система и се запозна с актуалното състояние на механизма за разследване на главния прокурор. Аз и обясних, че пет важни законопроекта бяха приети от последното Народно събрание. Наистина два важни законопроекта не бяха приети – този за корупцията и този за разследването на главния прокурор. Времето не беше проблем за тяхното приемане. Аз съм убеден, че следващия парламент ще ги приеме. Законопроектите са в ръцете на народните представители. Ако те имат по-добри предложения, нека ги включат и приемат. Аз съм сигурен, че законопроектът за разследване на главния прокурор беше добър и можеше да бъде приет“, категоричен бе той.

Зарков коментира напрежението и критиките между служебните министри от БСП и ръководството на партията. „Не отива на БСП да е пета политическа сила. Тя е създадена да играе водеща роля. В момента обаче това не се случва и не се прави нищо, за да се промени това положение. На Конгреса на БСП очаквам дебат как партията да влезе в ролята, която ѝ подхожда. Този Конгрес трябва да даде отговор на въпроса как БСП ще се яви на изборите и няма да е пета политическа сила. Винаги и под всякаква форма ще работя за БСП, независимо с какво се занимавам“, обяви Крум Зарков.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *