Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини Свят

Броят на жертвите в Турция и Сирия надвишава 36 000 души

 

Повече от седем дни след опустошителните земетресения в Турция и Сирия спасителите продължават отчаяните опити да открият оцелели под развалините. Надеждите да бъдат намерени живи хора обаче намаляват. Жертвите в двете страни вече са близо 40 хиляди.

Правителството на Сирия отваря два допълнителни пропускателни пункта, през които да влиза помощ за пострадалите от земетресението. Генералният секретар на ООН каза, че това решение ще даде значително отражение върху количеството на доставената помощ и бързината, с която тя достига пострадалите.

Режимът на президента Асад каза, че липсата на помощ за пострадалите е заради международните санкции срещу страната. Но хуманитарни организации настояват, че основната пречка е отказът на Асад да пусне конвоите с храни и дрехи до териториите, които не контролира.

В турската провинция Хатай има група от 20 българи спасители по пещерно спасяване. Те са изпратени от неправителствена организация, за да помогнат. Мъжете споделиха, че са пристигнали, защото вече вадят повече трупове, отколкото живи хора.

„Районът се намира на около 50 км от Сирия. Тук е по-скоро бежански център. Има много полиция и жандармерия, които контролират ситуацията“, посочи единият от спасителите.

 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *